Info over 3D geprinte onderdelen

Al onze 3D geprinte stukken worden zelf geprint.

Kleine onderdelen zijn altijd met SLA techniek geprint omdat dit de enige, betaalbare, oplossing is om fijne details te krijgen. De printtechniek laat toe om details vanaf 0,1mm zichtbaar te maken. Vanaf 0,3mm gaat alles zeer goed.

Zonder speciale vermelding wordt steeds een type van “though” resin gebruikt. Dit is enigszins flexibel en biedt toch goede sterkte.

Het procedé om de vloeibare resin vast te maken gebruikt UV licht en daarom MOET je al de onderdelen, die letterlijk daglicht zullen zien ALTIJD schilderen. Zo kan het UV licht niet aan je onderdelen en blijven de onderdelen “langer goed”. UV maakt de onderdelen brozer zodat ze gemakkelijker breken.

Sommige grotere onderdelen worden met FDM printers gemaakt, zoals bvb de telegraafpalen, en dan gebruiken we typisch PET-G als materiaal.

Al de onderdelen zijn onderhevig aan veroudering en omdat deze 3D technieken nog altijd evolueren kunnen we niet garanderen dat de onderdelen “eeuwig” goed zullen blijven.

Ga ervan uit dat de onderdelen zeker 5 jaar zullen meegaan en hopelijk veel langer. Studies tonen aan dat 20 jaar redelijk is maar een rijdend treintje zal sneller slijten dan een stilstaand boompje.